mandag 20. februar 2012

Medisinsk utvikling foregår mens vi med ME lever livet i slowmotion



Festdag i dag: ME-gåten er med all sannsynlighet løst, det kan ta år før medisinen er på plass, men alt er så mye enklere når alle de vanskelige spørsmålene er besvart.
Flinkeste ME-legen i verden forklarer generellt om sykdommen:
http://www.masscfids.org/videofiles/Komaroff/Komaroff.html
http://www.masscfids.org/videofiles/Questions/Questions.html


1) Arvelig disponert
2) Kroppen takler sykdommer delvis eller helt normalt
3) En eller annen episode eller påkjenning, for eksempel et sykdomsutbrudd slår av/på det arvelige genet. Pasienten er nå ME-syk (det er altså ikke noe ME-virus å lete etter)
4) Allverdens utbrudd av kyssesyke, borreliose/lyme mm. får slippe til i kroppen grunnet defekt immunsystem.
5) Genet som ikke skal være slått på, kan under rette forhold slås av, forskere har begynt å lage medisiner som gjør dette, og innen 10 år er trolig ME-medisin av denne typen på plass. I mellomtiden er det om å gjøre å bygge opp immunforsvaret mest mulig.

*HÅP for framgang innen forskning- kunnskapen har økt betraktelig de siste månedene.
Og et liv på sparebluss er adskillig bedre enn livet var døsende i en blå skinnstol i en periode mens jeg bodde i Hjortevegen.
ALT som står over her stemmer med mi sykdomshistorie- og hva fastlegen min sier om "at det tyder på at du har et svært dårlig immunforsvar"
OM jeg kunne gi ett- og bare ett råd til yngre mennesker så ville det være: SOV når kroppen skriker om hvile. Det verste man kan utsette kroppen sin for er å kjempe imot når kroppen skriker : hvil! Vi lar ikke kroppen få anledning til å restituere seg- det er nåtidas rødt blinkende farelampe nr 1. Og noen av oss forsto aldri det der for endel år tilbake heller- desverre :)
Blir kanskje litt komisk å si: "Jeg angrer kun en ting i mitt liv pr 51 år: at jeg ikke har sovet mer..."
Men slik er det!

Ingen kommentarer: